Glyseriini eli glyseroli on läpinäkyvää tahmaista ja jäykkää nestettä, jota käytetään erityisen paljon kosmetiikassa sen kosteutta sitovien ominaisuuksien vuoksi. Glyseriini on siis humektantti eli kosteudensäilyttäjä- ja sitoja. Vesipitoisissa tuotteissa se vaikuttaa koostumukseen estämällä veden haihtumista pitkällä aikavälillä ja jätettynä iholle tai hiuksiin sitoo siihen olemassaolevaa kosteutta. Tämän vuoksi glyseriini kannattaa lisätä voiteeseen tai hiuksiin jätettäviin tuotteisiin, koska poispestävissä tuotteissa se valitettavasti ei ole kovin käytännöllinen vesiliukoisuuden ja poispestävyyden vuoksi.

Jotta glyseriini toimii kosteuttajana, eikä kuivattavana kosteudensitojana se tulee aina sekoittaa veteen, öljyyn tai voiteeseen ennen käyttöä niin, että korkeintaan puolet käytettävästä tuotteesta on glyseriiniä. Glyseriini sitoo itseensä painonsa verran vettä, joten sitä ei ole edes tarvetta lisätä suuria määriä. Ihonhoidossa olen itse pitänyt 1/5 glyseriiniä, 1/5 öljyä ja 3/5 voidetta täydellisenä yhdistelmänä kuivalle iholleni. Laitan tämän cocktailin yöksi kasvojen ja kaulan kuivalle iholle, jonka jälkeen aamuisin iho on niin kosteutettu, että meikin alle riittää kevyt kosteusvoide ilman, että iho kiristelee. Hiuksiin jätettäviin tuotteisiin 2/5 on ehdoton maksimi, sillä koska glyseriini sitoo kosteutta se myös sitoo kosteuden hiuksista käytettäessä kuumia rautoja ja kuivattaa niitä entisestään. Lisäksi hiuksiin voi helposti laittaa liikaa glyseriiniä, jolloin ne ovat samantien tahmeat ja likaisen näköiset, joten tässäkin vähemmän on enemmän.

Lupasin tusinan verran käyttötarkoituksia glyseriinille ja kaikki nämä ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoisia:

 1. Kasvovoiteseen tai hiuksiin jätettävään hoitoaineeseen sekoitettuna. Sekoitussuhteessa 1:5 tai 2:5.
 2. Sekoitettuna vartalo-, käsi- tai jalkavoiteeseen. Kantapäälle tekee muuten ihmeitä kerros jalkarasvaa, kerros glyseriiniä ja kerros elmukelmua yöksi. Sukka jalkaan ja hauteen alta paljastuu jo yhden yön jälkeen huomattavasti pehmeämpi ja terveempi iho.
 3. Sekoitettuna vaseliiniin täsmähoitona esimerkiksi kanta- tai kyynärpäille sekä erittäin kuiville ihoalueille. Glyseriiniä on turvallista käyttää myös pienten lasten ihonhoitoon.
 4. Osana kasvo- tai hiusnaamiota. Yöksi kannattaa laittaa etenkin käsitellyille hiuksille kookosöljy-glyseriinihaude. Itse käytän tässäkin 1:5 sekoitussuhdetta. Glyseriiniä voi sekoittaa öljyjen kanssa käytettäväksi esimerkiksi paperinaamioissa, joita itse tykkään käyttää saunan aikana suojaamaan ihoa kuumuudelta ja hoitamaan sitä kuumuudelta.
 5. Sellaisenaan kuivattamaan finnejä sekä aloe veran kanssa hoitamaan auringonpolttamaa ihoa ja arpia. Glyseriini on aktibakteerinen aine, joten sillä on myös puhdistavia ja hoitavia ominaisuuksia. Arville ja auringonpolttamalle iholle suosittelen levittämään hoitavaa glyseriini -aloe vera – seosta, jossa sekoitussuhde on 1/3 glyseriiniä ja 2/3 aloe veraa.
 6. Vartalonkuorintaan sekoitettuna kahvinpuruihin. Vartaloaknesta kärsivien kannattaa kokeilla luonnollista ja turvallista tapaa kuoria ihoa glyseriinin, veden ja ruokasoodan sekoituksella.
 7. Kynsien ja kynsinauhojen erikoishoitona lakanpoistoaineen käytön jälkeen. Kynsinauhoja kannattaa aika ajoin hoitaa hauduttamalla niitä esimerkiksi glyseriini-öljy seoksella ja työntämällä niitä sitten varovasti kynsinauhojen työntäjällä taaemmaksi.
 8. Kasvojen puhdistukseen osana puhdistustuotetta kuivalle iholle ja rasvoittuvalle iholle sellaisenaan. Veteen sekoitettuna glyseriini toimii edullisena kasvovetenä. Kasvoveden sekoitussuhteeksi riittää 1:10.
 9. Meikinpohjustuksena sellaisenaan ikääntyneelle iholle tai sekoitettuna öljytipan kanssa meikkivoiteeseen lisäämään kosteutusta ja notkistamaan koostumusta.
 10. Kukkien ja oksien säilöntään käyttämällä 1/3 glyseriiniä ja 2/3 kiehuvaa vettä. Seos tulee jäähdyttää ennen käyttöä. Kukat saa säilymään tässä nesteessä huomattavasti kauemmin kuin pelkässä vedessä.
 11. Sitkeitä tahroja kannattaa koittaa poistaa vaatteista hieromalla niihin glyseriiniä ja antamalla sen vaikuttaa vähintään tunnin ajan ennen vaatteen pesua. Punaviini, kahvi ja teetahroihin kannttaa käyttää glyseriiniä, jossa on ripaus suolaa.
 12. Siivoukseen. Huhun mukaan laminaatin saa kiiltämään kun pesuveteen lisää hieman glyseriiniä. Lisäksi nahkahuonekaluja tulee hoidettua samalla kun kostealla liinalla pyyhkiessä lisää mukaan tipan glyseriiniä.

+  Supersaippukupliin! 1/10 osa glyseriiniä, 1/10 astianpesuainetta, 8/10 vettä sekä ripaus sokeria tai pari tippaa siirappia.

 

 

 

 

18,90 €

500ml (37,80€/l)

Varastossa

Hellimmin, 

Veera