Käsi ylös kenen mielestä mustapäät ja huokosten puhdistaminen ovat turhauttavin osa ihonhoitoa?

Mustapäät tai ihomadot ovat iholla esiintyviä tukkeutuneita talirauhasia. Talirauhasen tukkivaa sarveistulppaa sanotaan komedoksi. Komedo muodostuu talirauhasen tiehyen sarveissoluista ja talista. Aluksi komedo on väritön, pieni kohouma talirauhasen aukon kohdalla. Silloin sitä kutsutaan sulkeutuneeksi komedoksi, valkopääksi. Kasvaessaan se muuttuu tummaksi ja näkyväksi. Tukkeutunutta talirauhasta sanotaan ihomadoksi tai mustapääksi. Tumma väri ei ole likaa vaan elimistön itse tuottamaa väriä.

– Wikipedia-

Tällä hetkellä sosiaalisessa mediassa on näkynyt paljon mustapäänaamioita. Nämä naamiot levitetään rasvoittuvalle t-alueella, annetaan kuivua ja revitään pois, jolloin ne irrottavat epäpuhtaudet iholta…ja melko varmasti muutakin. Olen nähnyt kuvia, jossa naamio on levitetty koko kasvoille eli alueille, jossa näkyviä mustapäitä ei edes ole poistettavaksi. Naamoiden musta väri tulee hiilestä, jolla on ominaisuus imeä iholta epäpuhtauksia ja tämän allekirjoitan järkevänä osana naamiota, mutta tarrautuva aine ei kuulu herkälle iholle, etenkään jos se pitää melko väkivaltaisesesti repiä pois. Do It Yourself – versiossa hiilitabletit murskataan Erikeepperiin(!) ja levitetään iholle. Tässä kohtaa en osaa kuin pyörittää päätäni. DIY ihonhoito on kuorintaa kahvinpuruilla tai hiustenpesua kananmunalla; harmitonta kokeilevaa kotikosmetiikkakokkailua, ei järjetöntä testailua oman kehon kustannuksella. Kotona tehtävät happokuorinnat kuuluvat tähän samaan kategoriaan; älkää uskoko ja testatko kaikkea mitä netissä tulee vastaan.

Verkkokaupassa erittäin suosittu, mustapäiden poistoon tarkoitettu tuote on komedorauta. Hellimmin myy komedorautaa kolmen ja neljän kappaleen setissä, joista jokaiseen käyttötarkoitukseen löytyy oikea rauta. Rautoja voi käyttää huokosten tyhjentämiseen painamalla liu’uttamalla raudan päässä olevaa metallilenkkiä iholla. Litteällä lenkillä on mahdollista puhdistaa iho laajemmalta alalta esimerkiksi leuassa tai otsalla ja pienelle renkaalla voi työskennelle tarkkuutta vaativilla alueilla esimerkiksi nenällä. Itse olen todennut kuperan mallisen pään erinomaiseksi nenänpielissä. Tulehtuneen ja kypsän finnin tyhjennys käy myös tarkasti rikkomalla iho varovasti raudan päässä olevalla piikillä ja puristamalla sitä molemmin puolin raudalla. Varmista, että finni on valkopäinen ja varmasti kypsä kun rikot ihon ja että raudat on desinfioitu ennen käyttöä. Raudat tulee keittää tai desinfioida aina ennen käyttöä ja niiden välissä, jotta turhilta tulehduksilta vältytään. Kolmen komedoraudan setti maksaa verkkokaupassa 8,90€ ja ne on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Tukevampi Neljän raudan setti, joka sisältää lisäksi komedopinsetit maksaa 12,90€.

Suosittelen ehdottomasti huokosten puhdistusta vain niin harvoin kuin on tarpeen, sillä etenkin nenän alueella iho on ohut ja helposti vaurioituva. Huokoset kannattaa puhdistaa aina suihkun tai saunan jälkeen kun ne ovat kunnolla avautuneet ja näin huomattavasti helpompi tyhjentää. Jos olet yhtään epävarma rautojen käytön suhteen, suosittelen lämpimästi teettämään ihonpuhdistuksen ammattilaisella. Klassisessa ihonpuhdistuksessa Kosmetologi poistaa epäpuhtaudet ammattitaitoisesti niin ikään komedoraudan avulla. 

Varasto loppu

8,90 sis. alv

Varasto loppu

12,90 sis. alv

Hellimmin, 

Veera