Puhuessani ihmisten kanssa verkkokaupastani olen törmännyt yhä useammin henkiöihin, jotka kertovat työympäristönsä vaativan tuoksuttomuutta. Lastenhoitajat päiväkodeissa, hoitajat ja lääkärit terveyskeskuksissa ja sairaaloissa, opettajat kouluissa sekä hoitajat hoivakodeissa ja kotihoidossa ovat ne ammattiryhmät, jotka tulevat ensimmäisenä mieleen. Asiakaspalvelutyössä olen itse pitänyt itsestäänselvyytenä tuoksuttomuutta. Entä silloin kun työ ei varsinaisesti vaadi tuoksuttomuutta?

Kuvitellaan useamman työntekijän toimisto, vaikkapa avokonttori. Kymmenen työntekijää, joista yhdellä on kemikaali- ja hajusteyliherkkyys. Pitääkö muiden vaihtaa käyttökosmetiikkansa tuoksuttomaan tämän yhden henkilön vuoksi? Entä jos yliherkkiä on kaksi, tai enemmistö? Jos yli puolet työntekijöistä sairastuu hajuista niin vasta siinäkö tapauksessa koko toimiston tulisi muuttua tuoksuttomaksi? Ei Todellakaan! Kyse on sairaudesta, ei kenenkään omasta valinnasta. En sano tätä kenenkään puolesta täytenä totena, mutta moni kemikaali- ja hajusteyliherkkyyden kanssa elävä saattaisi antaa vasemman kätensä päästäkseen sairaudestaan. Sairaus ei ole kenenkään valinta, terveeksi ei omasta tahdostaan voi muuttua, tuoksuttomaksi voi.

Tiedän tämän aiheuttaneen vaikeitakin tilanteita työpaikoilla, mutta oma ymmärrykseni ei riitä siihen, miten tässä asiassa voi olla minkäänlaista vastakkainasettelua. Hajusteiden käyttö ei ole kansalaisoikeus. Vapaa-ajallaan ja kotonaan jokainen on mielestäni vapaa toimimaan haluamallaan tavalla, mutta onko hajusteiden käyttö työpaikalla välttämätöntä? Tarjoilija, onko hajuste- ja kemikaaliyliherkkä tervetullut sinun työpaikallesi? Parturi, haluaisitko sinä tarjota palvelusi myös tuoksuttomana? Ammattiautoilija, onko sinun kyytiisi turvallista tulla ilman, että siitä seuraa huonovointisuutta, hengenahdistusta tai migreenikohtaus?

Tämä kirjoitus ei ole hyökkäys ketään kohtaan, ainoastaan kannanotto ja pohdinta siihen, tulisiko työpaikkojen olla tuoksuttomia. Maailma on toisenlainen sairastuneen näkökulmasta, enkä itse halua rajoittaa kenenkään elämää valinnoilla, jotka eivät itselleni ole välttämättömiä. Monelle ammattiryhmälle tuoksuttomuus työpaikalla on jo arkipäivää ja itsestäänselvyys. Kuinka paljon helpottaisimme herkkien elämää jos päättäisimme pitää oman työympäristömme tuoksuttomana? 

 

Hellimmin, 

Veera

“A little Consideration, a little Thought for Others, makes all the difference.”

― Winnie the Pooh