Siinä, että kirjoittaa oman verkkokauppansa blogia on se etu, että voi itse vastata toimintaansa koskevaan kritiikkiin. Monen yrittäjän kanssa keskusteltuani nettikirjoittelusta on mielipide aika yksimielinen; ne kannattaa jättää omaan arvoonsa. Trolleja nyt on turha ruokkia ja henkilökohtaisuudet pitäisi jo lähtökohtaisesti jättää pois keskusteluista. Meistä on niin moneksi etteivät kaikkien kemiat voi kohdata eikä kaikista voi pitää, mutta se ei tarkoita etteikö yrittäjä tekisi työtään hyvin. Tottakai asioilla on myös kääntöpuoli. Sana on vapaa ja huonosta palvelusta on syytäkin kirjoittaa varoittava esimerkki muille, mutta se mistä halusin nyt kirjoittaa on aiheeton ja asiaton kommentointi, joka pahimmassa tapauksessa tuhoaa toisen ihmisen elinkeinon.

Pääsääntöisesti Hellimmin verkkokaupasta lukemani asiat ovat olleet positiivisia, mutta näin noin kuukausi sitten erään keskustelun, jossa kerrottiin verkkokauppani myyvän ”samaa silikonimyrkkyp##kaa mitä muutkin”. Kirjoittaja kehoitti kaikkia vaihtamaan kosmetiikkansa muistaakseni vegaaniseen- tai luonnonkosmetiikkaan. Tässä kommentissa kiteytyi mielestäni hyvin se mikä vaivaa kaikkea nettikeskustelua: ”Minun näkemykseni asioihin on ainoa oikea ja toisin toimivat voivat painua v….n mielipiteinensä”.

Hellimmin ei ole luonnonkosmetiikan tai vegaanisen kosmetiikan myyntiin keskittynyt verkkokauppa. Niitä, jotka vannovat näiden nimeen suosittelen suuntaamaan esimerkiksi Biodelly– tai Ekolo-verkkokauppoihin, joiden toimintaan olen itsekin ollut erittäin tyytyväinen. Vegaaniuden puolestapuhujia löytyy nykyisin paljon ja googlettamalla löytyy laaja valikoima keskusteluja sekä kosmetiikkamerkkejä, joita suosia. Entä hajusteyliherkät ja sisäilmasta sairastuneet? He tilaavat kosmetiikkansa Hellimmin verkkokaupasta, koska kyseinen palvelu on nimenomaan heille räätälöity. Tottakai heilläkin on mahdollisuus mennä lähimpään markettiin tai apteekkiin ja nuuhkia purkkeja ja purnukoita läpi niin kauan kunnes löytävät täysin tuoksuttoman tuotteen…tai sitten he voivat ostaa tuotteensa tuoksuttomuustakuulla Hellimmin verkkokaupasta.

Hajuste ja kemikaaliyliherkkyys on jatkuvasti kasvava ongelma ja tämä verkkokauppa on perustettu palvelemaan nimenomaan niitä, jotka tätä palvelua tarvitsevat. Valitettavasti sairaus on edelleen todella vähän tunnettu ja ennenkaikkea väärinymmärretty. ”Luonnonkosmetiikka sopii kaikille” VÄÄRIN. Luonnonkosmetiikka harvoin sopii hajusteyliherkille, koska raaka-aineissa on usein melko voimakaskin ominaistuoksu ja moni voi olla hyvinkin herkkä näille raaka-aineille. ”Herkistynyt ei voi sairastua jos tuotteessa on vain eteerisiä öljyjä” VÄÄRIN. Tarpeeksi usein migreenin tai hengenahdistuksen kokeneena voi varmasti todeta, ettei asia ei ole näin vaan päivittäiskosmetiikan on oltava täysin tuoksutonta. ”Sairastunut on itse aiheuttanut ongelmansa välttelemällä tuoksuja ja kemikaaleja” VÄÄRIN. Sairautta on tutkittu vähän, eikä sen syntymekanismia tunneta, mutta yleisin tällä hetkellä yliherkkyyttä varmasti aiheuttava asia ovat sisäilmaongelmat. Edellämainitut ovat todellisia hajuste- ja kemikaaliyliherkkyyteen liittyviä argumentteja, joita olen lukenut tai kuullut. Hiljaiseksi vetää. Sama ongelma kuin aiemmin mainitsemalla nettikirjoittelijalla: on olemassa myös muita kokemuksia kuin se oma ja asiaa ei tarvitse aina nähdä vain omasta näkökulmastaan. En minäkään ole herkistynyt, mutta voin silti yrittää ymmärtää ongelmaa.

Mitä tulee silikonimyrkkyp##kan myymiseen niin kyllä, tuotteissa on joitakin (joidenkin mielestä) kyseenalaisia ainesosia, mutta ne on kaikki merkitty erikseen tuoteselosteisiin. Edes apteekki ei voi väittää myyvänsä täysin allergiavapaata tuotetta, koska kuka tahansa voi olla allerginen mille tahansa kosmetiikan ainesosalle. Olen halunnut minimoida näiden allergisten ainesosien määrän myymissäni tuotteissa ja tuoda selkeästi esiin sen, mitkä ovat yleisimmin kosketusallergiaa aiheuttavat ainesosat, jotta mahdollisen reaktion saadessaan voi helpommin jäljittää sen aiheuttajan. En minä niin sanotusti kenenkään ruokaa valmiiksi pureskele vaan luotan siihen, että tiedostava kuluttaja haluaa itse ottaa selvää käyttämistään tuotteista ja Hellimmin verkkokaupassa se tieto nyt vain on muita helpommin saatavilla. Kaikki ainesosat ovat kuitenkin tutkittuja ja vuosikymmeniä käytössä olleita kosmetiikan raaka-aineita, toisia voi suositella ennemmin kuin toisia, mutta kehotan kaikkia tutustumaan käyttämäänsä kosmetiikkaan sekä Incihaku-sivustoon, josta löytyy paljon tietoa kosmetiikan ainesosista. Yhteenvetona voisin sanoa, että kalikka heitettiin kyllä ihan aiheesta kohteeseen, mutta kuitenkin hieman yli. Koira kuittaa.

Hellimmin, 

Veera