Luulin tekeväni tätä työtä ensisijaisesti naisille, mutta olin yllättävän väärässä. Lähes puolet tähänastisista asiakkaista on ollut miehiä. Tuoksuttomuus nyt on itsestäänselvä syy, koska hajuista ja kemikaaleista oireilu ei katso sukupuolta, mutta toinen syy saattaa olla se, että miehille myytävät ”sensitive”-tuotteet ovat suurelta osin suoraan sanottuna surkeita. Valitettavasti todella monessa marketissa myytävässä herkän ihon hoitotuotteessa on useampaakin allergisoivaa hajustekemikaalia, ilmeisesti siksi, että miesten tuotteisiin pyritään saamaan se tietty tuoksu, tiedättehän, se myskinen, jopa hieman tunkkainen tuoksu. Tämä liittyy kai siihen mielikuvaan, jota miehille halutaan mainoksissa tarjota: jokainen nainen pitää miehekkään hajuisista miehekkäistä miehistä.

Tuoksuton tai miedosti hajustettu tuote on siitä mukava, että se antaa tilaa omalle tuoksulle. Ei siis niin, että kenenkään tarvitsisi hielle haista, hygieniasta saa toki huolehtia, mutta puhun tässä siitä oman ihon tuoksusta jota ei ole kuormitettu kemikaaleilla. Ja niille, jotka haluavat nimenomaan tuoksua on varmasti mukavampaa kun kalliin Eau de Colognen laadukkaat tuoksunuotit eivät sekoitu halpoihin hajusteisiin.

Hellimmin verkkokaupan miesasiakasmäärän uskon lisäksi selittyvän sillä että tuotteet ovat yksinkertaisia ja tekevät juuri sen mitä lupaavat. Jos miehille myydään tuoksuvia tuotteita mielikuvamainonnalla niin naisiin kohdistettu mainonta perustuu nimenomaan laboratoriossa kymmenen vuotta sitten kehitettyyn patentoituun ihmeaineeseen, jota tuotetaan millilitra viikossa, mutta tällä millilitralla on saavutettu amerikkalaisen yliopiston tutkimuksissa ikuinen nuoruus ja onnellinen elämä.  Miehet etsivät toimivaa tuotetta, miehet löytävät toimivan tuotteen, miehet ostavat uudelleen toimivan tuotteen. Karrikoin nyt aika räikeästi, mutta totuuden nimissä tämä on se miestyyppi, jonka minä tunnen.

Inspiraatio hieman erikoiseen aiheeseen lähti vuosien takaa tilanteesta, joka palasi mieleeni kuullessani radiosta Tehosekoittimen Hetken tie on kevyt- kappaleen. Muistan yläasteella kuunnelleeni tätä erään kaveripojan kanssa, samalla keskustellen ihastumisesta. Hän kysyi minulta, että tiedänkö miltä tytöt tuoksuvat ilman mitään hajuvesiä ”siis sillai omana itsenään”.

 

Hellimmin,

Veera

”I love the smell of a man’s skin.”

J. Courtney Sullivan