Suurin osa shampoosta on vettä. Hiuksiin ja ihoon vaikuttavien raaka-aineiden lisäksi shampoossa on teknisiä raaka-aineita, jotka säätelevät muun muassa sen rakennetta ja säilyvyyttä.

Shampoon oleellisin ainesosa on pinta-aktiiviset eli tensidiset aineet, jotka pesevät hiusista rasvan ja epäpuhtaudet. Osa aineista parantaa puhdistuskykyä, osa lisää vaahtoamista ja huuhtelutehoa. Tuoteelle pyritään löytämään tasapaino pinta-aktiivisten aineiden hellävaraisuuden ja tehokkuuden välillä. Tensidit tunnistaa inci- listassa sulfate- päätteestä.

Toiseen ryhmään kuuluvat hoitavat aineet, kuten silikonit ja rasva-alkoholit, jotka jättävät hiukset helposti käsiteltäviksi ja ehkäisevät hiusten sähköisyyttä. Hiusta pehmentävät aineet ovat tyypillisesti rasvoja tai rasvalta tuntuvia raaka-aineita, jotka lisäävät hiusten kiiltoa ja selvitettävyyttä. Silikonit voi tunnistaa tuotteiden inci-listasta -cone-päätteestä.

Sampoissa tarvitaan myös vaahdon muodostumista ja huuhtoutumista sääteleviä ainesosia. Niiden lisäksi sampoissa on mukana säilöntäaineita, jotka ehkäisevät mikrobikasvustojen syntyä. Parebeenit ovat yleisiä säilöntäaineita. Sampoo voi myös sisältää lisäaineita, joiden tarkoituksena on suojata ja vahvistaa hiuksia. Esimerkiksi tuotteisiin lisätty uv-suoja auttaa suojaamaan hiuksia auringolta. Shampoon ulkonäköä parantavien väriaineiden ohella tuotteisiin lisätään myös hajusteita. Kosmetiikan ainesosista useimmiten allergiaa aiheuttavat hajusteet ja 26 yleisimmin kosketusallergiaa aiheuttavaa hajustetta on lueteltu TÄÄLLÄ

Osta shampoo Hellimmin verkkokaupasta

 

 

Hellimmin, 

Veera

 

Lähteenä:

Hiukset (Luoma)

Teknokemian Yhdistys ry

Incihaku.fi